2021/12/01 01:35
Navigáció
Bemutatkozás
Elnökség
Felügyelő Bizottság
Letölthető dokumentumok
Rólunk írták

Hatályos jogszabályok
Hatályos tűzvédelmi jogszabályok
Hatályos katasztrófa- és polgári védelmi jogszabályok
Hatályos munkabiztonsági jogszabályok

Szövetségünk hírei
Hírek a világból

Galéria
Bemutatóink

Keresés
Linkek
Kapcsolatfelvétel
Jogi nyilatkozat / Disclaimer

Tagszervezetek
Tagjaink a térképen
Fotók
Hírlevél
Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 361
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 215
Legújabb tag: Gracetak
Mobil vezetési pontot fejlesztettek ki az atomerőmű tűzoltóságánál

Mobil vezetési pontot fejlesztettek ki az atomerőmű tűzoltóságánál


Paks, 2011. június 16., csütörtök (MTI) – Döntést elősegítő mobil vezetésirányítási pontot fejlesztettek ki a paksi atomerőműben működő tűzoltóságon, a tesztelés alatt álló rendszert csütörtökön, a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Egyesületének szakmai rendezvényén mutatták be.

 

 

A tűzoltóautóra telepített számítógépes rendszert, amelyet a káresetek felszámolásának helyszíni irányítására fejlesztettek ki, az Atomix Kft. működteti az erőműves tűzoltóságon.
A vezetési pont valójában egy Mercedes tehergépjárműre telepített informatikai rendszer, amely megjeleníti az adatbázisban tárolt információkat, például alap- és helyszínrajzokat, jogszabályokat, térképeket, nyilvántartásokat, illetve különféle programok révén képes nyomon követni az eseményeket, ezzel segítve a szükséges döntések meghozatalát. A rendszer arra is alkalmas, hogy minden járművet és a mentésben részt vevő embert nyomon kövessen, ideértve például azt, hogy a légzőkészülék még mennyi ideig teszi lehetővé a munkavégzést.
Schreiner István tűzoltási és műszaki mentési vezető elmondta, már 1999-ben felvetődött, hogy a káreset helyszínén valamilyen módon segítsék a vezető munkáját. Először laminált lapokon "vitték ki" az információkat, majd mágnes táblákon rögzítették az intézkedés mozzanatait. A mobil vezetési pont 2010-ben épült fel. A múlt évig különféle alkalmazásokat használtak, ami túl időigényes és bonyolult volt, ezért bíztak meg egy szoftverfejlesztőt, hogy "gyúrja össze, szabja személyre" a programot.
A Főnix programot Noskó Zsolt, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes tisztje fejlesztette ki, azt fél éve tesztelik Pakson. Schreiner István szerint nagyon jók a tapasztalatok; gyorsabbá és biztonságosabbá válhat a beavatkozás.
A vezetési pont komputereiben folyamatosan frissítik az adatokat, így az internetkapcsolat híján is használható. A járművön minden eszközből kettő van, a felszereléshez aggregátor is tartozik, amely áramszünet esetén is gondoskodik a működésről - mondta Schreiner István.
Bőhm Péter tűzoltóparancsnok arról számolt be, hogy léteznek hasonló rendszerek, ilyen például az atomerőmű védett vezetési pontja, de azok fixek, nem mobilak. "Nem volt előttünk példa, nem találtunk olyan megoldást, amely a helyszínen ad segítséget a beavatkozó kollégáknak" - magyarázta az okát, miért volt szükség saját fejlesztésű rendszerre.
Közlése szerint nem csak a tűzoltóság, hanem más szervek, például a terrorelhárítás, a rendészet is alkalmazhatják a rendszert, csupán az adatbázist kell hozzáigazítani a feladathoz.

hvt \ bri

MTI 2011. június 16., csütörtök 18:32

Copyright © 2011 | Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége