Együttműködési megállapodás a létesítményi tűzoltókkal
Írta: apataki - Dátum: 2011/09/08 11:40

Együttműködési megállapodás a létesítményi tűzoltókkal

 2011. szeptember 07. 16:12

    

Együttműködési megállapodást írt alá szeptember 7-én a BM OKF főigazgatója és a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének elnöke. A többi tűzoltószövetséghez hasonlóan e szervezet is segíti az országos katasztrófavédelmet a jövőben a szakmai döntések előkészítésében.

Az együttműködési megállapodás aláírása előtt Dr. Bakondi György tű. altábornagy szólt arról, hogy a szervezet azokat a tűzoltóságokat fogja össze, amelyek a különösen nagy kockázattal járó tevékenységet folytató üzemekben működnek, sokszor egészen speciális eszközöket használva. A tábornok elmondta azt is, hogy az együttműködés tartalmát nagyban meghatározta a parlamenti végszavazás előtt lévő új katasztrófavédelmi törvénycsomag, olyannyira, hogy az ahhoz készülő végrehajtási rendeletek kidolgozásánál már az LTSZ álláspontját is figyelembe vette az OKF.

 Udvardi Sándor, az új szakmai, társadalmi szervezet elnöke mindezt azzal egészítette ki, hogy az országos katasztrófavédelem vezetésétől szakmai munkájukhoz kérik az együttműködést és a támogatást.

 A létesítményi tűzoltóságok egy csoportja 15 év után vált ki a Létesítményi és Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetségéből (LÖTOSZ), és alakították meg  2010. december 11-én a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségét. Az új szervezeti felállás szükségessé tette az együttműködési megállapodás kidolgozását az LTSZ és BM OKF között.

 Az együttműködésről szóló megállapodás egyik legfontosabb célja a katasztrófavédelmi igazgatóságok, a hivatásos, önkormányzati, önkéntes tűzoltóságok és a létesítményi tűzoltóságok közötti szakmai együttműködés elősegítése, a létesítményi tűzoltóságok bevonása a szakterület tevékenységét befolyásoló döntés-előkészítés folyamatába. E célok elérése érdekében a BM OKF vállalja többek között, hogy a tűzvédelmi jogszabályok előkészítésébe bevonja az LTSZ-t, a szakmai munka hatékonyságát érintő javaslataira érdemben választ ad, az LTSZ munkatársainak konzultációs lehetőséget biztosít. Az OKF lehetőségeihez mérten támogatja az LTSZ által szervezett országos rendezvényeket, ezeken képviselteti magát, a létesítményi tűzoltóságokat érintő rendezvényekre pedig meghívja a LTSZ képviselőit.

 Az LTSZ a maga részéről vállalja, hogy ellátja a létesítményi tűzoltóságok társadalmi képviseletét, közreműködik a létesítményi tűzoltóságok szakmai tevékenységének hatékonyabbá tételéhez szükséges feltételek formálásában. Tagszervezetein keresztül összefogja valamennyi létesítményi tűzoltóságot, szervezi és elősegíti az azonos célok érdekében történő működésüket. Részt vesz a tűz elleni védekezést és a tűzoltóságokat érintő jogszabály-tervezetek véleményezésében, javaslatot tesz és kezdeményezi a jogszabályi és egyéb szabályozói módosításokat, új szabályozók megalkotását. Az LTSZ káresemények, katasztrófák esetén felkérésre segítséget nyújt a létesítményi tűzoltóságok közreműködésének megszervezésében.

 A BM OKF és az LTSZ együttműködési megállapodását Dr. Bakondi György tű. altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató és Udvardi Sándor, a szövetség vezetője látta el kézjegyével.

 Kapcsolódó képek:

 

  

 

forrás:  http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=748