VIII. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő
Írta: apataki - Dátum: 2011/11/08 12:33

VIII. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő

 

 

2011. november 03-04-én került megrendezésre a VIII. Országos Tűzoltó Szakmai és a IV. Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportok Szakmai Vetélkedőjének országos döntője. A szakmai megmérettetésnek Baja városa adott otthont. A tűzoltó szakmai versenyre 18 csapat nevezett három kategóriában. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok mellett a főfoglalkozású létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltóságok mutathatták meg tudásukat. A szakmai vetélkedőn három helyszín került kialakításra.

Az első helyszínen a gépjárműfecskendő vezetői egy rutinpályán mutathatták meg milyen gyorsan, és ügyesen tudják irányítani a fecskendőt. A vezetéstechnikai tudásuk mellett elméleti rátermettségüket is bizonyítaniuk kellett a gépjárművezetőknek, egy 25 kérdéses tesztlap kitöltésével. A második kárhelyszínen a tűzoltók Baja külterületén, a Bácsbokodra vezető út mellett egy ipartelep közelében teljesítették műszaki mentési gyakorlati feladatukat. A feltételezés szerint a viharos időben egy személygépjármű balesetet szenvedett. Utasa az ütközés következtében a szélvédőt áttörve zuhant a kocsi elé és a jármű alá szorult. A gépjárművezető az utastérbe szorult, gerince megsérült. A káreset megközelítését egy kidőlt fa nehezítette, abból a tűzoltóknak egy darabot le kellett vágni, egy másik – szintén mintegy fél méter átmérőjű – rönköt pedig el kellett gurítani az útból. A gépjárművezetőt alakító szerepjátékost csak úgy tudták kiszabadítani a tűzoltók, hogy levágták a kocsi tetejét. Az utast imitáló bábut pedig a kocsi felemelésével tudták kiszabadítani. Látványos volt ez a versenyszám, amit a tűzoltók nagy igyekezettel és hozzáértéssel teljesítettek, nagyjából hasonló idő alatt. A mezőny leginkább  az összegyűjtött hibapontok alapján szóródott. A harmadik kárhelyszínen látványos volt a lánglovagok tűzoltási és életmentési feladata. Erre egy valamikori kétszintes, de immár lepusztult romos épületében és ennek környékén került sor. A feltételezés szerint a romos épületben igazi tüzet kell eloltaniuk a csapatoknak. A portást alakító versenybíró, Kerek László tű. főhadnagy csak annyit mondhatott az ide érkező lánglovagoknak, hogy két személyt kell megtalálniuk a füsttel elárasztott épületben, amelynek a teteje lángokban állt. Hogy még nehezebb legyen a feladat, a földszintet füstgép segítségével befüstölték és fekete fóliával besötétítették. A „két sérültet” egy előre meghatározott elsősegélynyújtó helyre kellett „kimenteniük”. A tűzet a romos épület lapos tetején kellett eloltani a lánglovagoknak. A feladat végrehajtására maximum 20 perc állt rendelkezésre, de a legtöbb csapat l5 percen belül teljesítette azt. A kevésbé szerencsések a „sérültek” felkutatásával veszítettek el sok időt.

 

A VIII. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő és a IV. Országos VFCS Szakmai Vetélkedő országos döntőjén a létesítményi tűzoltóságok között az Atomerőmű Tűzoltósága csapata szerezte meg az első helyet, megelőzve a FER Tűzoltóság Kft., valamint a Tűzoltó Műszaki Mentő Kft. együttesét. A létesítményben szolgálatot teljesítő gépjárművezetők között Pletser Krisztián (FER Tűzoltóság) bizonyult a legjobbnak, teljesítményével túlszárnyalva Cseh Jánost (Atomerőmű Tűzoltóság) és Illés Istvánt (Tűzoltó és Műszaki Mentő Kft.).

 

A szakmai vetélkedőn a létesítményi tűzoltóságok a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltóságok azonos feladatokat oldottak meg sikerrel, bizonyítva az összefogás és együttműködés erejét, hatékonyságát.

 

A verseny záróünnepségén beszédet mondó Dr. Hoffmann Imre tű. vezérőrnagy, katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes úgy fogalmazott, a két napon a versenyzők helytállásukat, felkészültségüket bizonyították, és amikor ő megtekintette a helyszíneket, kétségkívül felkészült, a szakmát szerető kollégákat látott, olyanokat, akik ismerik, és jól kezelik a rájuk bízott eszközöket, felszereléseket. A tábornok emlékeztetett arra, hogy az emberek azt várják a tűzoltóktól, a veszélyhelyzeti felderítőktől, hogy a baj órájában pontosan ott legyenek a kárhelyen, a parancsnokok pontos, fontos döntéseket hozzanak, utasításokat osszanak, a beosztottak pedig ezeket jól hajtsák végre. A főigazgató-helyettes hozzátette, nem szabad elfeledkezni arról, milyen társadalmi megbecsültség övezi a tűzoltók munkáját, ezt az elismerést az elődök harcolták ki, a maiaknak pedig meg kell őrizniük.

További képek: ITT