Szakmai nap - 2012.11.28.Százhalombatta
Írta: apataki - Dátum: 2012/12/03 08:57

A Dunai Finomító adott otthont a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége (LTSZ) és a FER Tűzoltóság és Szolgáltató Kft. által közösen megrendezett  szakmai napnak november 29-én.

A hazai ipari létesítmények elsődleges mentő tűzvédelmét és baleset-elhárítását biztosító tűzoltóságokat tömörítő szövetség 2010-ben tűzte ki céljául a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok, beavatkozási tapasztalatok és az új technikai megoldások megosztását és közzétételét, ezzel is segítve tagszervezetei és más  tűzoltóságok, katasztrófavédelmi szervek szakmai épülését. A konferencián, mely az LTSZ idei rendezvényeinek sorát zárta, közel száz szakember hallgatta a színvonalas előadásokat és tekintette meg a bemutatókat.

A program első részében a tűzoltói beavatkozások, különösen tűzveszélyes folyadékok átfejtése során jelentkező sztatikus feltöltődés elleni védelem volt a középpontban. Az elméleti ismertetést követően a gyakorlatban is bemutatásra került a FER Tűzoltóság közreműködésével kifejlesztett és a finomítóban készenlétbe állított mobil ellenőrzőrendszer. A berendezés különlegessége, hogy az eddig kizárólag beépített technológia védelmére alkalmazott műszaki megoldás a tűzoltói beavatkozást igénylő bármely helyszínen, az esemény jellegének megfelelő eszközrendszer felügyeletét képes ellátni. Az egység nem kizárólag előzetes ellenőrzést végez, hanem folyamatosan felügyeli a biztonságos munkavégzéshez szükséges védelem megfelelőségét, és a biztonság csökkenése esetén leállítja a műveletet.

Az előadások másik részében a tűzoltás és műszaki mentés során alkalmazható legújabb műszaki megoldások, technikai fejlesztések voltak a középpontban. Az előadók a beavatkozó járművekre építhető, vagy önálló egységként alkalmazható, a hatékonyabb és eredményesebb veszélyelhárítást biztosító újításokat mutattak be.

Az előadásokat követően új kombinált gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjármű ünnepélyes átadására került sor a Dunai Finomító tűzoltólaktanyájában. Házigazdaként Sziva Miklós köszöntötte a megjelenteket a MOL Nyrt. Finomítás nevében és üdvölő szavaival a létesítményi tűzoltóság meghatározó szerepét hangsúlyozta a rendkívüli helyzetek kezelése során.

A közel húsz éves elődjét leváltó új járművet Roland Leitner, az eszközt gyártó Rosenbauer International AG regionális vezetője adta át Mészáros Zoltán létesítményi tűzoltóparancsnoknak. A FER százhalombattai egységének vezetője arról biztosította a megjelenteket, hogy az előző jármű elhasználódása okán vásárolt modern rohamszert gondos gazdaként tartják majd készenlétben, alkalmazásával erősítik a FER vonulási területének biztonságát.

A délután folyamán Dunai Finomító főfoglalkozású tűzoltói bemutatón szemléltették a FER által beszerzett új gyorsbeavatkozó alkalmazási módozatait. Vízzel, tűzoltóhabbal és oltóporral hajtottak végre tűzoltási feladatokat, mely fogások „éles” alkalmazására remélhetőleg csak nagyon ritkán kerül majd sor.