Megyei verseny, ahogy azt egy tüzoltó átélte
Írta: apataki - Dátum: 2019/05/21 12:08

Megyei verseny, ahogy azt egy tűzoltó átélte

Mentés a füsttel teli emeletről… Fotó: katasztrófavédelem

 

Szappanos Imre, a Véd-Sz papírgyári létesítményi tűzoltók szolgálatparancsnoka papírra vetette, ahogyan ő megélte a napokkal ezelőtt megtartott megyei szakmai versenyt, és megtisztelte szerkesztőségünket azzal, hogy beszámolóját eljuttatta hozzánk.

Az alábbiakban adjuk közre az írását:
„Ismét összemérték tudásukat Fejér megye hivatásos és nem hivatásos tűzoltói, ezen belül a Véd-Sz Kft. Papírgyár és a Dunaferr főfoglalkozású létesítményi tűzoltói is. A megnyitót követték az elméleti tesztek, majd elsőként a gépkocsivezetők mérték össze tudásukat a technikai pályán. Utána jött, amit mindenki várt és előre találgatott, hogy Geiger Zoltán alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő milyen feladatsort állít össze nekünk. A kezdés favágási próbatétel volt: egy 70 centiméter átmérőjű rönkből kellett egy szeletet levágni. A folytatásban műszaki mentési feladat következett, egy személyautó tetejét kellett levágni hidraulikus feszítő-vágó segítségével. Ezek voltak a bemelegítő feladatok.

 

A következő pályák az életmentést és a tűzoltást szimulálták. Először egy pince helyiségeiben kutattunk ismeretlen számú gázpalack után, amiket aztán biztonságos helyre kellett szállítani.
A következő feladat: füsttel telített emeleten egy sérültet felderíteni, majd kimenteni, amit egy 80 kilós bábú imitált, és annak kimentése után következett a tűzoltási feladat. Szemléltetni talán úgy tudnám az olvasó számára, hogy vegyen fel magára 30 kiló súlyt (védőruha + légzőkészülék), teljes erejéből fusson, közben másszon át derékmagasságú akadály alatt, fusson fel az első emeletre, cipeljenek négyen egy 80 kilós bábut, aztán létrán át a második szintre, húzzon fel 10 kiló súlyt. Ennek teljesítése a nap egyik fénypontja volt mindenkinek.
Az eredmények értékelése után nálunk nagy volt az öröm, mert a Véd-sz Kft. papírgyári tűzoltói megnyerték a csapat és az egyéni kategóriájukat is. Így megérdemelten készülhetünk az országos tűzoltóversenyre, ahol megyénket Dunaújváros hivatásos tűzoltói mellett mi képviselhetjük. A csapatunk tagjai: Szappanos Imre szolgálatparancsnok, Szalai Zsolt beosztott tűzoltó, Sándor Dávid beosztott tűzoltó, Séder Norbert beosztott tűzoltó, Csipke Zsolt gépkocsivezető, Lemler Róber beosztott tűzoltó.”

 

Forrás: https://www.duol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/megyei-verseny-ahogy-azt-egy-tuzolto-atelte-2816456/